top of page

HN: Třetina Čechů je na pokraji vyhoření. Jejich psychika přitom rozhoduje o úspěchu firmy

V dnešních Hospodářských novinách zmiňuje redaktorka Kristýna Matějková alarmující trend nárůstu žádostí o psychickou podporu mezi zaměstnanci firem. Tato situace není pouze následkem pandemie, ale je podtržena i nejhorším stavem nálady ve firmách od příchodu covidu. Data ukazují, že zhruba třetina Čechů se nachází na pokraji vyhoření, avšak většina tuzemských firem dosud o duševním zdraví se zaměstnanci nemluví.


Průzkum mezi 1600 firmami od společnosti BambooHR ukázal, že od letošního ledna došlo ke desetinásobnému poklesu nálady zaměstnanců, rychlejšímu než v předchozích třech letech. Několik faktorů, včetně pandemie, vysokých cen energií a potravin, a válečných konfliktů, způsobuje takzvanou "great gloom" nebo velkou melancholii.


Průzkum organizace Nevypusť duši, zahrnující tisíc respondentů, odhaluje, že 73 % Čechů momentálně zažívá nebo někdy zažilo pracovní stres, ovlivňující kvalitu života. Odborníci varují, že tato situace může přerůst do syndromu vyhoření.


Zatímco zaměstnanci vyjadřují potřebu psychologické podpory, české firmy se tímto tématem téměř nezabývají, a jen malý zlomek zaměstnanců má přístup k psychologovi. Péče o psychiku je klíčová pro firemní produktivitu, a podle průzkumu jsou zaměstnanci nespokojeni s nedostatkem benefitů souvisejících s péčí o duševní zdraví.


Odborníci zdůrazňují, že péče o duševní zdraví zaměstnanců není pouze morálním závazkem, ale také strategií pro zvýšení výkonu a konkurenceschopnosti firem. I přesto některé firmy teprve začínají rozvíjet povědomí o psychickém zdraví zaměstnanců, což je v souladu s trendem mladé generace považující duševní zdraví za klíčovou hodnotu.


Celý článek odemykáme a lze si jej přečíst ZDE.

Pojďme s tím něco udělat! Věříme, že úspěšná společnost stojí na spokojených jedincích. Proto kdokoliv požádá o pomoc DOBROKRUH, má do 24 hodin k dispozici právní, psychickou nebo třeba sociální pomoc. Zapojete se i se svojí firmou ještě dnes.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page