top of page

Jak funguje podpora pro nešťastné rodiny?

Aktualizováno: 6. 3.

Představte si rodiče s malými dětmi, kteří se ocitli v životní situaci, kdy nemohou nebo nevědí, jak svým dětem poskytnout láskyplnou péči. Může za to jejich vlastní nedostatek lásky v dětství, životní krize, nebo jiné obtíže. A právě pro tyto rodiny je tu již více než 20 let organizace HOST Home - Start ČR, kterou bychom Vám dnes rádi představili.



Každé dítě by mělo zažít štěstí, lásku a radost ve své rodině. Pracovníci a dobrovolníci HOSTu vstupují do rodin, které hledají cestu, jak toho dosáhnout. Prostřednictvím dobrovolnické a profesionální práce podporují zdravé vztahy a vznik bezpečného prostředí v rodině. 

Klienty HOST Home - Start ČR často tvoří tzv. multiproblémové rodiny, které bojují s chudobou, psychickými onemocněními, závislostmi, násilím, a to vše může vést k sociálnímu vyloučení. 


V HOSTu jsou tady, aby těmto rodinám pomohli. Vědí, že odborná pomoc má zásadní význam při prevenci zhoršení situace v rodině. Přistupují ke svým klientům s přátelskostí a profesionalitou, zaměřují se především na rodiny s dětmi do 6 let. 

,,Víme, že první roky života jsou pro děti zásadně důležité a že změnu může nejvíce ovlivnit právě rodina." říká Kateřina Vápenková, ředitelka organizace HOST Home - Start ČR

Nabízené služby zahrnují zejména osobní a pravidelný kontakt s rodinami. V teamu HOSTu mají významné místo i dobrovolnice. Tyto dobrovolnice pracují s rodinami na základě mentoringového programu, kde jsou klíčové dlouhodobé a důvěrné vztahy. Setkávají se s nejistotou maminek ohledně výchovy a často pociťovaným osaměním. Dobrovolnická práce s rodinou je zaměřena na podporu bazálních vztahů mezi rodiči a dětmi a staví na jednoduchém principu: Rodič pomáhá rodiči (respektive zkušený rodič pomáhá méně zkušenému rodiči). Podmínkou dobrovolnictví je vlastní rodičovská zkušenost.



Dobrovolnice má možnost navázat v rodině méně formální vztah, než je tomu v případě sociální pracovnice. Tráví v rodině více času (2-3 hodiny týdně), stává se pomocnicí a průvodcem, řeší běžné situace, vidí každodenní interakce mezi rodiči a dítětem, případně rodiči navzájem. Mnohdy bývá i určitým důvěrníkem. Díky tomu může dobře monitorovat situaci v rodině, snadněji získává důvěru rodičů, což umožňuje lépe pojmenovat problémy, a tím i specifikovat zakázku s čím rodina potřebuje pomoci.


Práce v rodinách je dlouhodobá (od 3 měsíců do 2 let). Role dobrovolníka spočívá především v praktické rovině (např. ukazuje rodičům, jak si hrát a komunikovat s dětmi, jak s nimi trávit volný čas, může poradit ohledně vaření, nákupů, hospodaření s penězi, hygienickými návyky a podobně), ale i podpůrné, kdy se rodina či rodič může vypovídat, vyplakat, svěřit, sdílet své radosti ale i starosti.


Schůzky probíhají přímo v domácnostech, venku nebo v hernách HOSTích poboček - Praha, Brno, Ostrava a Hradec Králové. Dobrovolnice jsou podporovány a vedeny koordinátorkou, s níž mají pravidelný kontakt.


Jak takový mentoringový program v rodinách funguje? Na co nejčastěji dobrovolnice, ale také sociální pracovnice v rodinách naráží? Ptali jsme se v našem novém díle podcastu dobrohráči.

Zajímají vás naše kritéria pro výběr dobrovolnic a jak probíhá jejich zaškolení? Vše najdete na webu. www.hostcz.org Spolu s Hostem můžeme pomoci vykročit ze začarovaného kruhu nešťastných rodičů a dětí a otevřít dveře k lepší budoucnosti pro tyto rodiny. #homestartcr #


Aktuální dobrovolnické příležitosti organizace HOST Home - Start ČR

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page