top of page

Rodinná dovolená: Jak předejít sporům a užít si společný čas naplno

Dovolená je pro mnohé z nás okamžikem, kdy můžeme na chvíli odložit každodenní starosti a strávit kvalitní čas s rodinou. Během roku se často stává, že se všichni členové rodiny potkávají jen večer doma, po dni plném povinností. Právě proto je dovolená ideální příležitostí pro prohloubení rodinných vazeb. Nicméně, jak upozorňuje Věra Třísková z naší linky první psychické pomoci, není to vždy jednoduché. „Počet lidí s vztahovými problémy se úderem období začátku dovolených zdvojnásobuje,“ říká Třísková.


Pro některé rodiny je společná dovolená požehnaným časem, kdy mohou utužit své vztahy a vytvořit si nezapomenutelné vzpomínky. Pro jiné může být delší společný čas výzvou, zejména pokud nejsou zvyklí trávit spolu tolik času. Dochází pak k hádkám a problémům, které mohou narušit pohodu celého pobytu.


Tipy, Jak Zvládnout Dovolenou v Klidu a Bez Hádky


  1. Plánujte společně: Zapojte všechny členy rodiny do plánování dovolené. Každý by měl mít možnost vyjádřit své přání a představy o ideální dovolené. To pomůže předejít neshodám a zajistí, že si všichni přijdou na své.

  2. Respektujte potřeby jednotlivců: Každý člen rodiny má jiné potřeby a preference. Někdo chce trávit celý den na pláži, zatímco jiný dává přednost turistice nebo návštěvě památek. Snažte se najít kompromisy a umožněte každému čas na to, co ho baví.

  3. Naplánujte i odpočinek: Nezapomeňte na chvíle odpočinku a osobního prostoru. Předejdete tak přetížení a podrážděnosti. Plánujte si i volné dny, kdy nebudete mít pevně daný program.

  4. Komunikujte otevřeně: Pokud se objeví problémy nebo napětí, řešte je hned. Otevřená a upřímná komunikace je klíčem k překonání konfliktů. Mluvte o svých pocitech a potřebách bez obviňování.

  5. Udržujte pozitivní atmosféru: Snažte se udržet pozitivní náladu a humor. Smějte se spolu, vytvářejte si vtipné vzpomínky a zaměřujte se na to, co je na dovolené krásné.

  6. Věnujte čas pouze sobě: I na dovolené je důležité věnovat se sám sobě. Například si ráno vyčleňte chvilku na procházku nebo ve čer na čtení knihy. Tento čas vám pomůže načerpat energii a udržet klid.


Dovolená je příležitostí k prohloubení rodinných vztahů, ale je také důležité přistupovat k ní s ohledem na potřeby a přání všech členů rodiny. S trochou plánování a otevřené komunikace můžete společně prožít nezapomenutelné chvíle bez zbytečných konfliktů.


Nezapomeňte: Pomoc je Vždy na Dosah!


I přes veškerou přípravu a snahu se může stát, že na dovolené něco začne skřípat. Nezapomínejte, že v takových chvílích je důležité zůstat klidní a hledat řešení, místo abyste situaci řešili pod tlakem nebo ve vzteku. I proto je tu náš asistenční program Dobrokruh. Pokud se ocitnete v situaci, kdy si nevíte rady, můžete se kdykoli spojit s naším terapeutem a o všem si v klidu promluvit. Tato možnost je dostupná i přímo z vaší dovolené, takže se nemusíte bát požádat o pomoc, kdykoliv ji potřebujete. Pamatujte, že je vždy lepší řešit problémy včas a s pomocí odborníka, než nechat situaci vyhrotit.


bottom of page